kluven

Jag åkte hem och var beredd på att som vanligt skriva ett deprimerande inlägg och svara undvikande på allas frågor om hur det känns att vara i sverige igen. Men så kändes det inte så jobbigt som det brukar göra. Jag kände mig hemma direkt och kastade mig in i alla skoluppgifter, tittade på handboll på filippikorridoren och berättade glatt att det faktiskt kändes bra att vara tillbaka i vardagen. Men samtidigt väntade jag lite smått på att klubbslaget skulle komma... Och javisst, som väntat. Jag vill tillbaka! Men det är inte samma paniktillbakalängtan som sist då jag direkt satte mig vid datorn och letade efter billiga biljetter, utan en mer malande inre längtan som i och för sig funnits där konstant de senaste åren men som med jämna mellanrum och just nu ökat i intensitet. Det är inte det att jag inte trivs i sverige. Jag har fantastiskt fina vänner, familj, ren luft och bra skola. Det är bara det att det inte riktigt räcker. När vi gick omkring i Hosaina och Nakamte och tecknade för fulla muggar, undervisade med alla tänkbara medel för att förklara nåt som knappt går att förklara med ord, kramades som om det gällde livet och älskade så hjärtat blev varmt. Då, då kände jag mig hemma. Då kände jag att här, här ska jag vara. Ändå vill jag vara i Sverige, för jag tror att det är min plats just nu.
Att det ska vara så svårt att veta var man hör hemma. Etiopien eller Sverige. Två så olika länder och, ändå känner jag mig så hemma i båda.


etiopienresan

 



 



 


                      
 



 



 





 





hem

Jag åkte hemifrån hem. Vet just inte vilket hem som är mest hemma...

undervisa

Idag har jag fatt tre nya bastisar. Tre underbart sota och fina tjejer som jobbar pa skolan, dova ar de saklart och vi blev basta vanner efter cirka en minut. Trots att den ena av dem inte vagade komma in i klassrummet nar hon sag att jag undervisade, fast det var hon som skulle ha lektionen enligt schemat. Sa latt att bli van med dova manniskor, de ar verkligen ett speciellt slakte.
Undervisningen gar det bra med, dock kanner jag stora kunskapsbrister. I Hosaina var det de engelska kemitermerna som fattades mig och idag var det grammatikorden. Inte latt att forklara men jag gor mitt basta. Energifloden, atomteori, verbbojningar, utrakning av vinklar, algebra, glosor. Det ar sa roligt, jag bara onskar att jag kom ihag mer fran min egen skoltid... Men jag alskar att sta dar framme vid tavlan, det kanns sa ratt. Dock foredrar jag white board framfor att anvanda krita som lagger sig som ett tacke over en. Men for all del, det fungerar det med. Och man far anvanda all sin fantasi och pedagogiska fardighet for att lara ut pa ett sprak man knappt kan till elever som inte ar vana att behova tanka nat sjalva utan bara lara sig utantill. Idag bad jag en elev att skria en mening pa tavlan, vilken som helst "tank ut nat bara" . Det var visst inte sa "bara" det tog da lang tid innan hon skrev "where do you live?". Och femmorna har glomt typ all grammatik jag larde dem for tva ar sen. Men sa tacksamma de ar nar man repeterat lite med dem och formanat dem att inte glomma igen. Sa fina.
Om man blir sjuk av att pussa etiopiska barn, da har jag da inte langt kvar. Sa mycket som jag pussats och kramats de senaste dagarna har jag inte gjort totalt sen jag akte harifran. Karleken flodar. Och jag trivs. Ger och tar och bygger upp ett forrad for kommande ar. Jag kommer sakna dem sa sjukt mycket!

som vanligt

Allt ar som vanligt i Nakamte.
Promenad genom dalen pa morgonen.
Barn som springer mot en nar man oppnar porten pa skolan.
Skratt och prat och trams och lek i graset.
Allvar och trams i en salig blandning.
Slagsmal och kramande.
Fiaspel med tvaorna.
Armbrytning med Ararsa och Sorersa.
Skamtande med Mati och Gadisa.
Prat om livets allvar med Geda och Gabrehiwot.
Injera till lunch.
Kramande med Ashenafi och Shage.
Busande med lilltjejen och Kibirom. 
Dammiga fotter pa hemvagen.
Tavla med morkret till synoden.
Tvatta fotterna och inte fa dem rena.
Pulversoppa och knackebrod till kvallsmat.
Trott och dackar klockan nio.
Allt ar som vanligt och jag njuter allt jag kan.

etiopienvagar och julfirande

Nu ar vi i Nakamte, helt slut efter en lang resa. Men trottheten glomdes bort sa fort man kom in pa dovskolans valbekanta omrade och mottes av hundra kramande barn. Dock var det nagra fantrattar som gomde sig och pastod att de blev blyga for att det kom nya dit, som att vi skulle vara nya... Galet vad alla har vaxt sen sist, vissa ar knappt igenkannbara. Och javisst, jag ar fortfarande tjock, och japp jag har mot deras vilja klippt mig igen. Samma gamla kommentarer, sa underbart hemma.

Att ta sig fram pa etioiens vagar kan vara hemskt jobbigt men ocksa underbart fint. Allt beroende pa medresenarer, fordon, tid pa dygnet, vagunderlag, utsikt, volym pa musiken... Nar vi skulle till Hosaina hade vi turen att fa aka med tryggaste chaufforen Chipo och fick Kes Dawit och kes Mose som medpassagerare, De holl igang non stop och stamningen var hog dar vi gled fram pa fina vagar soderut. Idag var det dags for den inte fullt lika komfortabla bussresan till Nakamte. Det borjade med att vi fick vanta i tva timmar till bussen kom och vid de laget hade jag bla fotter och var valkand pa hela busstationen. Vagen var samre an nansion och vi skumpade fram i dammet i en buss full med etiopier som hade konstant roligt at sina ferengisar och spelade etiopisk musik som danade trots mina oronproppar. Men men fram kom vi och att etiopier gillar att trangas har vi fatt lara annu en gang.

Igar var det julafton och dagen spenderades till stor del pa Hilton med familjerna Hector och Suki. Vi badade och at gott och njot av omgivningen och sallskapet. Som ett extra plus traffade vi Cleis och aven kusin Karin och hennes kompis Bodil. Efter nagra timmars slappande begav vi oss till en basar pa Meskel square och trangdes med massa etiopier och fyndade klanningar och smycken. Pa vagen dit rakade David (fd saltvolontar som var har samtidigt som oss forsta omgangen) fa syn pa oss nar han akte forbi i en taxi, galet mycket kant folk pa en och samma dag.. Han hade kvar vart gamla nummer sa vi ska ses pa fredag. Kvallen agnades at julfirande i Lutherska kyrkan med massa vanner och fin musik. Thomas sjong liksom storsta barnkoren nansin kompanierade av bla Andualem och blasorkester. Riktigt stamningsfullt. Efter den flera timmar langa gudstjansten som forutom uppmarksamt lyssnande agnats at att bara runt pa lilla Nahum och prata med Chipo var det dags for fotokaos. Det ar tydligen tradition att ta familjejulkort framfor granen i kyrkan och i ar skulle jag visst vara med pa Chipo och kompanis julkort, kul. En riktigt skon kvall i goda vanners sallskap.

Nu ska vi ata och sen bege oss till synoden och ta igen oss efter dagens skumpande...

trivs

Jag trivs har. Trivs med dygnsrytmen, folklivet pa gatorna, alla skona manniskor, etiopiensvenskvanner, enkelheten, injeran, farskpressad juice, sol, blandningen av sprak, hakuna matata, ta dagen som den kommer, alla laga krav, okonstlade etiopier. Ja ni vet, allt det som en gang var min vardag och jag sa garna vill ha som vardag igen.

 

Dagarna i Hosaina var magiskt bra. Vi hangde mest och pratade texkensprak allt vad vi kunde for att riktigt suga ut allt som gick ur de dagar vi fick tillsammans med vara fina vanner. Jag fick ocksa tillfalle att undervisa lite och nar tavlan fylldes med energins flodeslopp kande jag att hogskolan anda gett mig en hel del i kunskap. Jag vet inte vad det ar med dova manniskor men de ar sa latta och skona att umgas med. Jag har nu lart kanna annu en underbar hog med manniskor - pratat om allt mellan himmel och jord, mjolkat kor, serverat kaffe pa etiopiskt vis, spelat fotboll, forklarat newtons andra teori (som jag sjalv knappt har koll pa), gungat gungbrada, uppfostrat, busat och uppmanat dem alla att skriva brev. Hoppas hoppas hoppas att vi kan ses nan gang mer! De ar for fina for att tappas bort.

 

Nu ar vi i Addis och lever ett nagot mer fullbokat liv. Fast nar klockan ar sju samlas vi hemma pa Gullale och spelar spel med Anna och Thomas och leker med Mose och Judit. Sa kul att de ar har! Dagarna fylls med manniskor vi vill traffa. Igar var det lunch hos Chipo och jag fick halla hans fina Nahum, sa underbart att han fatt bli pappa och man. Sen till Bole och juice med Eden och Martha, sana fina okonstlade manniskor som man kan prata om allt som om man setts senast igar och inte for ett ar sen. Idag blir det Sheraton med Hectors och Sukis, ser fram emot lek pa lekplatsen och prat i skuggan. Men innan dess ska vi inhandla biljetter till nakamtebussen imorgon. Langtar till att komma hem dit och krama om alla mina fina barn.

 

Om det skulle vara sa att nagon har missat det sa kan jag tillagga att jag trivs har. Trivs sa galet bra!

 

 

Ps till Sara: klart jag har brev fran Samuel, och vi ska gora vart basta for att hitta dem nasta ar, och kul att man far brev fran dem nar man ar har…


tjock, harig, krasen

Sa har man spenderat fem dagar pa dovskolan i hosaina. Och fatt hora de gamla vanliga kommentarerna. Att jag ar tjock och har hariga armar det ar da inget nytt direkt. Natolis fvoritsysselsattning ar att kanna pa mina tjocka overarmar och skratta lite fornurligt pa sitt tysta satt. Meskerem gissade att jag vagde 100 kg, alltsa mer an dubbelt sa mycket som hon sjalv. Annars var det stora samtalsamnet pojk-/flickvanner och killarna gick riktigt upp i varv nar de forsokte overtyga mig om att inte vara sa krasen. Det ar val bara att ta forsta basta kille, annars finns ju alltid de till hands om det skulle krisa... Fem dagar. Dagar fulla med teckensprak, gladje, skratt, karlek, kramar, men ocksa allvar och prat om livet och framtiden. Och visst kom tararna nar Mosisa pa sitt allvarsamma djupa satt forklarade att vi troligen aldrig kommer att ses igen. Hur kan man acceptera nagot sadant? ska man bara ta farval och ge upp tanken pa att aterforenas? Jag alskar ju dem sa mycket.

RSS 2.0