blond, naiv, blåögd

Fick en gång höra att jag va "blond, naiv och blåögd".
Bättre än att va cynisk tänkte jag.
 
Efter att idag ha sett "Freedom Writers" är jag ännu mer nöjd med det omdömet.

sommar 2012

Vintern ligger i antågande, så jag flyr in i sommarens underbara värld.
En summering av vad sommaren 2012 hade att erbjuda:
 
En vecka i vackra Skottland tillsammans med Maria och Betty
 
Häng med gamla scoutgänget i ett soligt Lund
 
Midsommarfirande på Micklagård med Helena, Linnea, Ulrika och massa annat skönt folk
 
Jakob och Hanna blev herr och fru, och fina familjen Millings kom ner till Skåne
 
Spanienvandring med Isabella, en riktig hit som tål att upprepas
 
Lillasyster och hennes Jonatan förlovade sig
 
Cecilia och jag hängde på Breanäs och chillade och lekte med supersköna barn
 
Gultebo med underbara människor och vacker natur, glädje och kärlek
.
 
Och så då till sist, Asella Sports Camp, tre veckor i det fantastiska Etiopien
med det här sköna gänget:
 
och de här sköna barnen:
 
 
Ytterligare ett fantastiskt sommarlov. Är som bäst igång och planerar nästa...

oplanerad

Något som präglar min tillvaro för tillfället och om jag försöker bli vän med. Det här att vara oplanerad, umgås med folk som är oplanerade och delta i så oplanerade fenomen som örebrodagar och gulteboåterträff. Det övar mitt tålamod och inställning till tillvaron. Hela jag bara vill planera. Jag tycker om att ha koll och kan liksom inte låta bli att tänka framåt och överväga olika alternativ, för att ta ett aktuellt exempel så började jag ju redan i våras att fundera på vilka kurser jag ska läsa nästa höst (2013) och ställde mig i bostadskö i x antal lämpliga orter. Det är jag i ett nötskal. Jag vet att det kan gå till överdrift ibland men jag kan inte stoppa tankarna från att springa iväg. Och det är ju så kul att planera. Allra helst när det är resor i antågande.
Så Örebro och Gulteboåterträff. Jag råkar va ledig en väldans massa nu förtiden och passar då givetvis på att resa och träffa vänner. Tre dagar i örebro blev det med Kalle, Henke och missionärsfamiljerna Hagströms och Olika. Chill och lek. Sen for vi ut i skogen till Malin och Magnus för än mer chill, och lek med finaste Agnes och Hilma. På lördageftermiddag ramlade övriga gulteboledare in och vi blandade seriös utvärdering med ytterst oseriösa ordvitsar. Mycket skratt och mycket närhet. På väg hem blev det film i Grytgöl, film i Finspång och pannkakor i Linköping. Smått död anlände jag i måndags till Lund och det blev just inte mer än vila resten av dagen. Det där med att träffa gultebofolk och inte sova hänger intimt samman. En finfin långhelg blev det i alla fall. Och när jag skulle lägga mig i måndagskväll saknade jag att inte ha nån att säga godnatt till, och att inte få en godnattkram av nåt litet barn i söt pyjamas.
Som sagt är jag mest ledig från skolan nu. Ambitionen är i botten och jag känner mig inte motiverad för fem öre. Det blir liksom så när det inte ställs några krav på en. Den här veckans skola består av två redovisningar. Den första va igår och då hade jag inte planerat nånting och sa kanske två meningar. Den andra är imorgon och inför den har jag bakat julgodis, själva innehållet i arbetet satte Jennie och jag ihop på en timme förra veckan. Visserligen skönt att kunna bocka av uppgifter så lätt men samtidigt så motivationsdödande. Får jag nåt ryck ska jag kommande lovvecka börja på min C-uppsats som ska va klar i maj. På tal om att planera.

kulturutbyte

Veckan i Holland gav mycket av kulturutbyte. Dels det uppenbara utbytet med den nederländska kulturen och skolsystemet vi kom för att studera. Där fanns skillnader i material och metoder, men framför allt i lärarrollen som inte är lika fri som i Sverige. Det var intressanta skolbesök från vilka jag tar med mig nya erfarenheter och inspiration till framtida undervisning.
Men det största kulturutbudet var nästan det inom gruppen. Än en gång fick jag uppenbarat för mig vilken bubbla jag lever i. Inte så att jag sticker ut på alla sätt och vis men jag kände mig ändå annorlunda, mina klasskompisars liv skiljer sig på många sätt från det liv jag och mina närmaste kompisar lever. Det finns dels de uppenbara skillnaderna i att vi inte svär, dricker oss fulla och skämtar om sex stup i kvarten, dels skillnader som är mer svårpåtagliga som hur man ser på relationer och vad som är viktigt i livet. Trots att jag för det mesta trivs väldigt bra i min lilla bubbla så tror jag att det är bra att komma ur den och uppleva verkligheten med jämna mellanrum.
Sen kände jag väl mig lite annorlunda då shopping inte är mitt absolut största intresse utan jag tröttnar ganska snabbt, så det blev en hel del kringvandrande på egen hand. Och i Amsterdam prioriterade jag kanaler och gamla hus framför stora shoppingstråket. Jag hade gärna haft fler skolbesök och hållt i aktiviteter för de holländska barnen. Men det va fint att hänga med klasskompisarna också. Känns bra att äntligen lärt känna dem lite bättre, och som vi har skrattat den här veckan. En bra resa.

fri

En sån skön känsla som infann sig då jag kunde gå rakt förbi bagagebanden, ut från flygplatsen, trycka min egen biljett snabbt och smidigt och sen ner på spåret och ta första bästa tåg hem till Lund. Istället för att trängas med de andra vid väskorna och sen i sällskap med en hög yra höns springa till biljettautomaterna och fixa biljett i en lång kö. Efter en vecka i konstant sällskap med tretton tjejer och två förvirrade tanter är det skönt att äntligen få klara sig själv. Gruppresor är helt enkelt inte min grej. Ska bli så skönt att åka själv till Etiopien i jul. Inga förvirrade tanter eller yra klasskompisar som blir stirriga för minsta lilla. Bara lilla lugna jag med koll på läget. 

Holland

Jag är i Holland med klassen.
Efter en lång resa i fredags landade vi Maastricht.
Lördagen spenderades på stadens gator i sällskap med en guide som enivsades med att forsätta turen trots att vi alla var genomblöta av regn. Nathalie och jag tog en billig lunch på stan innan vi samlades på stationen för att köpa biljetter till Amsterdam. Resten av eftermiddagen gick vi runt i stan och tittade i affärer. På kvällen gick vi ut hela gänget för att äta. Vi hamnade på en fin restaurang vid stora torget. När pastan fyllt magen gick vi vidare till nån pub där röken vällde ut, vi vände i dörren och gick istället in på ett ställe där stämningen var hög bland dansande folk och välkänd musik. En liten tur till på en resaturang och sen tog vi oss hem i natten. Väl tillbaka på vandrarhemmet hamnade vi på ett rum och pratade och skrattade till på tok för sent.
Igår var vi i Amsterdam hela dagen. Jag gick omkring själv och njöt av att få bestämma själv. Fjorton tjejer dygnet runt kan bli lite väl mycket. Jag styrde mot nordväst och vandrade runt i Jordaan bland mysiga hus och vackra kanaler. EN tur genom centrum och sen mot sydost. Då jag checkat av alla sevärdheter gick jag längs Amstel tillbaka mot centrum. Passerade en tulpanmarknad och fikade pannkaka i solen. Strålade samman med resten av gruppen på torget och gick med dem till Red light district. Där såg jag scener jag önskar jag hade sluppit, men sån är verkligheten. Sista halvtimmen gick jag på stora shoppingstråket (där de andra spenderat hela dagen). En mycket bra dag. Vackra vyer med livliga kanaler kantade med fina gamla hus och solskimrande lövverk.
Idag har vi gjort studiebesök på en högskola i Sittard och bekantat oss med den holländska lärarutbildningen. De har betydligt mer praktik än vi och jobbar mycket med problembaserat lärande och diskussioner i smågrupper. Det har varit en intressant dag.
Jag trivs på resande fot. Och jag trivs i gruppen. Ett härligt gäng där alla tar hand om varandra. Pratet och skrattet flödar.

RSS 2.0