umgängesformer

Så här kan man också umgås:
 
 
 

bästa familjen

 
Otippat nog var det synen av det här huset och tanken på dess inneboende familj som kom för mina ögon flera gånger om dagen efter att jag lämnade Etiopien i somras, och saknaden av dem har varit stor. När jag nu spenderade tre dagar i Asella var det till absolut största del i deras hem.
Deras öppna hjärtan och ständigt leende ansikten har fått mig att falla totalt.
Och de har förklarat mig en del av sin familj.
 
Tjejerna och jag hackade tonvis med lök til dorowaten
Lillebror va mestadels ett mindre hjälpande element
 
 
Julmiddagens festmåltid förbereddes, med gott om kött
och granen pyntades med bland annat ballonger
 
Jag inser att jag är lyckligt lottad som fått möjligheten att vara så hemma i ett äkta etiopiskt hem. Att bara gå in utan att knacka, helt naturligt hjälpa till med matlagningen eller slå mig ner i en fåtölj och prata livet. Dela måltider, be och sjunga tillsammans och kasta runt små busiga barn.
Det är jag otroligt tacksam för.
 
Så ofantligt fina hela högen

ekonomisk semester

på sex dagar har jag lagt ut totalt:
14 birr för mat
300 birr för boende
160 birr för transport
helt okej även för snåla jag
 
..och en birr är alltså 40 svenska ören

kulturanpassning

Jag tror att jag kommit fram till en generell slutsats. Det är när man börjar känna en kultur på riktigt som man kan börja att medvetet gå emot den. Inte så att jag på något sätt vill hävda att jag helt och hållet känner den etiopiska kulturen, inte på långa vägar, men jag börjar närma mig gränsen där man kan börja gå emot. Om jag jämför med den svenska kulturen, som jag väl ändå kan säga mig känna ganska ingående, så känner jag alltsom oftast för att gå emot. För att bryta av och visa på andra alternativ. Vägra gå in i konsumtionshetsen, ytligheten och avskärmningen - delar av den svenska kulturen som jag inte direkt uppskattar eller vill vara en del av. Här i Etiopien har jag väl hittills mest bara kämpat för att försöka förstå och anpassa mig till kulturen, fråga mig för för att försäkra mig om att inte trampa någon på tårna. Det har väl lyckats mer eller mindre bra skulle jag tro. Men efter hand har jag blivit mindre och mindre nojjig med det där, mindre orolig för att göra fel och inte passa in. Jag ser inte ut som en etiopier, jag pratar inte som en etiopier, jag klär mig inte som en etiopier, jag rör mig inte som en etiopier - listan kan göras lång. Inte för att det ursäktar ett klumpigt beteende men jag inser ju att jag oavsett hur mycket jag kämpar kommer att göra fel, och att det faktiskt inte är så farligt. Jag har också märkt under de senare årens etiopienvistelser att etiopierna själva går emot en hel del av det som jag trott vara "kulturmåsten". Man får visst säga "nej tack" till inbjudningar, man får bestämma oklar träff och sen inte dyka upp, man behöver inte äta ens hälften på tallriken, man kan säga att man inte dricker kaffe, man kan komma timmar för sent till det mesta, man kan insistera på att värdinnan ska sitta ner och äta tillsammans med en. Med mera. För mig har det varit en lättnad. Sen kanske kulturlättandet också berott på att jag bott i Addis ett år och att kulturen här är mer lik den hemmavid, på ont och gott men lite skönt för en ferenji som jag. Det är spännande med kulturer. Och jag skulle vilja säga att den bästa komplimangen man kan få är "you are like habasha", då är jag nöjd och inbillar mig att jag ändå lyckats rätt bra med den där kulturanpassningen.

asellajul 3.0

Ännu en asellajul har avverkats. Med lika stor portion lång gudstjänst och dorowatmiddagar i plural som vanligt. Kan inte annat än att älska det. Alla öppna hem och öppna hjärtan - det lätt bästa med det här landet.

etiopienpåverkad

Under höstens gång - med all kamp med dålig självkänsla, orimliga jobbkrav, perfektionism och självförtroendesvackor - har jag kommit på ytterligare en sak som jag gillar med Etiopien. Förutom att folk alltid har tid, inbjudningar till höger och vänster, all öppenhet och så vidare. Etiopien påverkar även hur jag ser på mig själv och mina prestationer. I Etiopien är jag en annan person än i Sverige. Och jag tror bestämt att jag föredrar etiopienversionen. Förvandlingen kom automatiskt så fort jag landade på Bole och drog in den torra luften. Med ens blev jag så där glad och självsäker som jag insett att jag ju brukar vara när jag är här. Jag skämtade glatt på amarinja med visumhanterarna och började otvunget prata med två norska killar som också väntade på sitt bagage, det senare resulterade i nummerutbyte. Kanske träffar jag dem nästa vecka, kanske inte. Poängen är att jag vågar ta för mig. När jag är här vågar jag tro på att andra vill umgås med mig, och att jag har nåt att komma med. Dessutom är det inte så komplicerat här. Man går på någon, hänger in på ett café eller går bredvid varandra och pratar en stund. Eller så bara hälsar man och går sen vidare åt olika håll. Alltsom oftast med ord om återseende, som båda vet kanske inte blir av. Men det viktiga är att man nånstans vill ses, inte när och var. Jag har hakat på trenden. Dyker upp oanmäld och avslutar alltid samtal med "see you". En stil som inte fungerar lika bra i Sverige. Ytterligare en anledning till att hålla sig i Etiopien - jag vill vara den här fria, spontana och självsäkra Maria.

RSS 2.0